Početna Ukrasi od tijesta Staro za novo Kontakt

ponedjeljak, 7. lipnja 2010.

Recept za tijesto

2 šalice glatkog brašna
1 šalica što sitnije soli (najbolje kamene)
žlica ulja
voda - skoro 1 šalica (količina ovisi o brašnu)


Pomiješajte brašno i sol, dodajte ulje. Nakon toga dodavajte mlačnu vodu, malo po malo. Mijesite oko 10 min. Tijesto mora biti tvrdo i glatko. Kad je gotovo, stavite ga u plastičnu vrećicu i pustite da odstoji 1h. Tijesto možete miješati s temperama, a možete bojati i kad je pečeno. Ja više volim umijesiti boju u tijesto i uvijek prvo napravim sve boje koje mi trebaju i tek tada počinje izrada ukrasa. Tijesto držite u vrećici i vadite onoliko koliko vam treba jer se dosta brzo suši. Kod oblikovanja vlažite tijesto vodom (vodu nanosite kistom) kako bi spojili dijelove. Pazite da ne navlažite previše.
Kao podlogu, na kojoj ćete izrađivati ukrase, koristite masni papir. Pecite na 50 - 90 °C (počnite sa 50 °C i postepeno povećavajte temperaturu do 90 °C) na protvajnu, plehu (kako to već ko' zove) i to na masnom papiru na kojem ste i radili. Kad je tijesto pečeno toliko da ga možete odvojiti od papira, odstranite papir i ukrase stavite na rešetku tako da se peče i s donje strane. Vrijeme pečenja ovisi o debljini tijesta, a može iznositi od 24 - 48 h.
Kad su ukrasi pečeni, obavezno ih polakirajte da tijesto ne bi upilo vlagu i smekšalo se. Lak možete kupiti u Hobby Art dućanima (bitno je da lak ne bude na bazi vode).
Eto, to je to! Ako imate dodatnih pitanja, slobodno pitajte!

Uživajte u izradi ukrasa! :D

Nema komentara:

Objavi komentar