Početna Ukrasi od tijesta Staro za novo Kontakt

ponedjeljak, 23. kolovoza 2010.

Medica Tajana - photo session u lavandi


Prije točno tjedan dana vratila sam se s mora... 2 mjeseca sam bila u Novigradu kraj Zadra (tamo imamo kuću koju su sagradili baka i deda) i to sa svojom sestrom Tajanom i nećakinjom Rosom. I još uvijek mi je sve tako čudno... Previše buke, zrak drugačije miriši, s trešnje u mom vrtu je već otpalo lišće... baš mi je sve nekako fuj... A da ne spominjem koliko mi fale sestra i Rosa - predivno malo čudovište koje se tolko uvuče čovjeku pod kožu... s njom svaki dan nešto novo...

I tako sam iskopala slike medice koju sam radila, a moja sestra slikala...





Zidić od kamena s plaže (koji je radio moj deda), lavanda, slike koje je slikala Tajana, medica koju sam nazvala po sestri... i nekako sam opet na moru, oko mene borova šuma, predivan morski miris i Tajana i Rosa kraj mene...

petak, 20. kolovoza 2010.

Srčeka

Svako malo listam nekakve časopise (npr. Moj stan, francuski časopis Art Decor i sl.) i knjige o uređenju doma i stalno nailazim na kojekakva srčeka koja krase prozore, vrata, ormariće... ma posvuda su... A s obzirom da ja obožavam srčeka, moja seka i ja smo naručile predivnu tkaninu na internetu i napravile ih same.

Sve što vam je potrebno je:
  • neka lijepa tkanina,
  • špagica,
  • nešto za punjenje (mi smo koristile nešto za što ni sama ne znam kako se zove, samo znam da smo to izvadile iz nekih starih, ružnih jastuka od nekakvog dvosjeda i fotelje),
  • škare,
  • konac,
  • igla,
  • papir ili karton,
  • olovka,
  • šivaća mašina
  • i malo šivaćkog znanja i umijeća :)
Kako dalje kada imate sav pribor? Pa prvo nacrtate na papir ili karton srce kakvo želite, tj. napravite šablonu. Nakon toga nacrtate, koristeći šablonu, srca na platno (na dva komada tkanine). Srca izrežete i spojite, pravu stranu stavite s unutrašnje strane. Zatim odrežete špagicu (dužinu odredite sami) i stavite ju između dva srca (gdje točno možete vidjeti na slikama ispod teksta) te pustite mali dio da viri van (nadam se da sam ovo dobro objasnila :). Ova dva srca spojite, odnosno zašijete na šivaćoj mašini, na jednoj strani pustite otvor za punjenje. Kada ste gotovi, srce okrenete na pravu stranu, napunite i ručno zašijete otvor koji ste ostavili za punjenje. I srčeko je gotovo! :) Preostalo vam je samo da smislite koja vrata, prozor ili ormar ćete ukrasiti...

Romantična srčeka

Srca s jagodama i točkicama

Točkasta srčeka

Srčeka s babuškama za bor


Meni su srčeka super i baš mi se sviđa kako su nam ispala... Na kraju se i moja sestra zaljubila u njih! Nadam se da ćete se i vi!

P.S. Ako ste se zaljubili u srčeka, a neda vam se raditi ih, mi ćemo ih rado napraviti za vas! :)))

srijeda, 18. kolovoza 2010.

Otisci bebinih rukica od tijesta

Prije par mjeseci najavila sam, potaknuta svojom nećakinjom Rosom (6 mj) i njenim malim prijateljima, na Facebook stranici Dijete u Svemiru izradu otisaka od tijesta. Za probu otiske sam izradila svojoj nećakinji. Iako je to bilo zabavno iskustvo (tijesto sam mijesila po nekoliko puta iznova jer mojoj nećakinji je to bilo malo manje zanimljivo i zabavno :) zaključila sam da bi cijena izrade takvih otisaka bila previsoka (dolazak, pećnica bi zbog jednog otiska trebala raditi preko 24h, velika površina za lakiranje...) obzirom na to da mame i tate uz nešto truda i puno manje novaca mogu napraviti otiske sami.

A evo i kako to možete učiniti sami:

Potreban materijal:
  • tijesto (recept potražite ovdje)
  • nožić
  • valjak
  • masni papir (papir za pečenje)
  • voda
  • tempere
  • kist
  • špagica
  • lak
  • barem dvije osobe ako vam je beba živahna kao moja nećakinja :)
Postupak:

Umijesite tijesto prema receptu. Uzmite tijesto (količinu odredite ovisno o tome kako želite da otisak bude velik) i razvaljajte ga na cca 1 cm debljine, valjate naravno na masnom papiru. Zatim slijedi otiskivanje rukica ili nožica ili jednog i drugog (što sami želite). Ako ne uspijete, tijesto premijesite, ponovno razvaljajte i probajte opet (ja sam morala više puta tako :). Nakon otiskivanja iz tijesta s otiscima izrežite željeni oblik (pravokutnik, srce i sl.) te napravite rupicu kroz koju ćete kasnije provući špagicu (ako je tijesto s otiscima veće, napravite 2 rupice ili kad je sve gotovo zalijepite špagicu silikonom). Tijesto s otiskom možete dodatno ukrasiti npr. mašnom, srčekima... Kad ste gotovi, tijesto s otiscima pecite na 50 - 70 °C (tijesto stavite dok je pećnica hladna) od 24 do 48 h. Kad je tijesto pečeno i ohlađeno, otiske obojite temperama. Nakon toga polakirajte (lak možete kupiti u Hobby Art dućanima).

Uživajte u izradi! Ja jesam! :)

Prvi pokušaj

Drugi pokušaj

Treći pokušaj

...i uspjeh

Neobrađeni otisci

Završeni otisci spremni za zid :)

Staro za novo

I opet me nije dugo bilo...bila sam na moru skoro 2 mjeseca (ah more...)...uglavnom bila sam prilično zaposlena i kreativna, farbala sam, slikala, crtala, šivala, a zapravo cijelo vrijeme iz starih stvari stvarala nove pa je moja sestra sve radove objedinila imenom "Staro za novo".

Sigurno i svi vi doma imate staru daskicu za rezanje, grozni ormarić koji su vaši roditelji dobili za vjenčani poklon, tanjure s kojih vas pozdravljaju kojekakva mjesta, omiljenu suknju koju ste zalili crnim vinom ili Domestosom i slične stvari koje skupljaju prašinu. Umjesto da takve stvari pošaljete na odlagalište otpada, budite ekološki osvješteni i reciklirajte!

Pogledajte što sve može nastati iz komadića tkanine, tanjura, starog ormara, daskice za rezanje...

Srčeka (za vrata, prozore, krevet, bor i sl.)

Tanjuri za zid (akrilne boje, lak i decoupage tehnika)

Tanjuri za zid (akrilne boje, lak i decoupage tehnika)

Ormarić za TV (lak i akrilne boje)

Oslikana drvena daskica